Когато става въпрос за джобни прибори, има многобройни видове остриета , така че не е лесно за всеки да се ориентира. Това ръководство ще ви помогне да разберете повече за различните форми на остриетата , които може да има един
. Разбира се, да се състави пълен списък би било просто невъзможно, тъй като формите са толкова много. Ето защо тук ще се съсредоточим върху най-важното, като обясним, опишем подробно, основните видове остриета на джобни ножове . Във втория параграф ще поговорим за острието , което върви ръка за ръка с острието. Кратко ръководство, което значително ще ви помогне при избора на нож!
Ножове: основни форми на острието
Преди да изброим различните форми на острието, ще обясним анатомията на острието на ножа по много прост начин, като използваме схема. Острието съответства на долната част, то може да бъде гладко, назъбено или смесено, както е в този случай. Никога не знаете кое острие да изберете? Не изпадайте в паника, ще разширим тази тема в края на тази статия.
Гръбчето се намира срещу режещия ръб, така че на изображението това е горната част. Обикновено задната част на острието не е остра, за да може пръстите да я притискат. Бъдете внимателни обаче, защото при някои видове остриета задната част може да се окаже остра. Острието е просто мястото, където режещият ръб се среща със задната част. И накрая, друг термин, който трябва да се знае, е емутура . Този термин просто се отнася до частта от острието, която се свива или дори изтънява, с повече или по-малко изразен ъгъл.
Острието с прав ръб
Това е вероятно най-известната форма на острието, тъй като е много лесно разпознаваема поради напълно правия гръб . Това позволява на потребителя да опря пръстите си в задната част, за да увеличи силата на рязане. Острието с правилен ръб се цени заради своята универсалност, подходящо е както за рязане, така и за перфориране, пробиване.
Острие с капковиден връх
Ако имате някакви познания за ножовете, стилът drop point не би трябвало да ви е непознат, тъй като е основен в света на ножарските изделия. Той се характеризира с асиметрично острие , като острието е малко по-ниско от дръжката. Острието с капаловидно острие може да се нарече и острие тип “Бурбонез”, въпреки че доста рядко се среща това наименование. Този тип острие е по-подходящо за пробиване и перфориране, въпреки че е възможно и нарязване. Да не се бърка с типа острие на копие, с който ще побързаме да ви запознаем.
Острие с острие на копие
Профилът на острието на копие е подобен на профила на острието на капка. С една разлика, и тя е голяма, тъй като емултантът тук е симетричен . С други думи, този път острието е точно в средата на дръжката. Острието spear point е по-агресивно, по-мощно и може да се заточва частично или изцяло на гърба. Подробност, която може да представлява интерес в определени случаи.
Острието с клипсовидно острие
Типът clip point се характеризира с издигнат връх на острието , но преди всичко с частично ажурна задна част в предната част. Това позволява на потребителя да реже, да нарязва с огромна прецизност дори в най-труднодостъпните места. Това е основното предимство на острието с притискащ връх .
Острие с притискаща точка
Профилът Trailing Point оборудва остриетата на много
. Той е лесно разпознаваем заради своята силно насочена нагоре предна извивка . Острието с вдлъбнато острие се използва за одраскване на кожа, поради което е много полезно за приложения като лов. Идеален е за сваляне на кожи от мъртви животни, същото важи и за риба, което го прави страхотен съюзник за рибарите.
Острие с иглена точка
Игла е английски термин, който след превод на френски означава игла . Както ще разберете, острието Needle point дължи името си на приликата си с игла, затова е много тънко. То е идеално за пробождане, убождане, което обяснява защо е толкова използвано за самозащита.
Острието танто
Профилът танто оборудва остриетата на много тактически ножове, ценени от военните и професионалистите в областта на отбраната. Особената характеристика на стила танто , е правото острие , или незакръглено, ако предпочитате. Ножът с острие танто със сигурност ще има по-агресивен външен вид, както и по-голяма сила. От друга страна, заточването му е по-сложно, най-малкото изисква малко техника.
Острие с обратен танто ефект
Познат още като обратно танто , обратното танто е, както може би сте се досетили, вариант на танто, който представихме по-рано. От едната си страна е прав, а от другата е заоблен, което частично прекъсва “агресивната” страна. Следователно обърнатото танто е в известен смисъл мекият вариант на танто.
Острието “Овчарска стъпка”
Острието Овчарска стъпка или “Овчарска стъпка” е едно от най-лесните за разпознаване. Може би ще попитате какво общо има това с овцете? Много просто – първоначално то се е използвало за рязане на копитата им. Острието “Sheep Foot” се характеризира с празен режещ ръб, както и с извит назад на върха. То е много модерно при производителите на ножове MAM или дори Maserin и е напълно подходящо за рязане. Бъдете внимателни обаче, тъй като острието от овчарска кожа не е създадено за пробиване.
Острието WharnCliffe
Стилът WharnCliffe има невероятна прилика с профила на Sheep Foot. Разликата е, че извивката е по-дълга, по-изразено закръгление накратко. Американската марка Spyderco редовно използва острието WharnCliffe за своите сгъваеми ножове . Трябва да се каже, че това спомага за създаването на поразителен дизайн. Този тип острие е чудесно за рязане на клони.
Как да изберем режещия ръб на острието на ножа
Когато купувате нов сгъваем нож , един и същ въпрос се появява отново и отново. Трябва ли да изберете гладко или назъбено острие? Както много често се случва, отговорът зависи от начините на употреба. За да ви помогнем да направите правилния избор, ще ви обясним предимствата и недостатъците на различните съществуващи режещи ръбове.
Гладко острие, най-прецизно
гладкото острие е най-представеното. Както подсказва името, ръбът му е идеално гладък, без назъбвания, ако предпочитате. Това предлага голяма прецизност, както и много чисти разрези. Опитайте се например да разрежете лист А4 с хоризонтални движения и ще видите, че резултатът винаги ще бъде много чист. Нещо повече, заточването е сравнително лесно , важен момент, който въпреки това често се подценява при избора на сгъваем нож .
При все пак гладкото острие има и своите недостатъци, като например затруднено рязане на влакнести материали като въже или дори пластмаса.
Назъбеното острие, най-мощното
Назъбено ,
или назъбено , наречете го както искате, то означава едно и също нещо. Зъбовидното острие се цени заради своята универсалност и особено заради способността му да може да реже със сила особено въжета и фини клони. Това острие е идеално за използване на открито. За съжаление, заточването на назъбения режещ ръб е по-сложно. Освен това, разрезите ще бъдат по-малко прецизни, отколкото при гладък ръб.
Смесено острие, интересен компромис
Смесеното острие се намира между гладкото и назъбеното, като, както се споменава в заглавието, то е много интересна алтернатива. Смесеното острие или още комбо се състои от гладка част , а вие сте разбрали зъбеста част . Ножовете, снабдени с този тип острие, са изключително гъвкави , което е лесно да се разбере. От друга страна, заточването е много трудно и режещите зони се оказват, в някои случаи, твърде малки.
Ако сте прочели ръководството в неговата цялост, вече трябва да сте експерт, когато става въпрос за остриета на ножове! Както ще разберете, няма най-добра форма или най-остър ръб, ключът е да определите нуждите и употребите си, за да направите правилния избор.