Избор на подходяща стомана за острието на ножа

Forge lame couteau

Коя е най-добрата стомана за нож? Това е въпрос, който се оказва, че се задава редовно. И все пак отговорът винаги е един и същ, а именно, че това зависи от контекста на използване. С други думи, не съществува такова нещо като най-добрата стомана, а по-скоро стомана, адаптирана към много специфична употреба . Всъщност изглежда логично, че стомана, използвана в кухнята, не би била толкова ефективна за работа на открито.

За един неофит всичко това е донякъде сложно, и точно затова четете тази страница. По-долу ще намерите списък с основните компоненти, на които трябва да обърнете внимание, за да сте сигурни, че избирате правилната стомана , подходяща за начина, по който използвате

  • couteau
  • :

    1. остротата , която е по-известна като HRC (твърдост по Рокуел). Една стомана може да има твърдост от 67HRC, което е много твърдо, а “мека” стомана ще има твърдост от 55HRC.

    2. Поддържането на еластичност или твърдост . Това означава устойчивостта на стоманата на счупване. Трябва да се отбележи, че колкото по-твърда е една стомана, толкова по-крехка е тя. Въпреки това трябва да вземете предвид и

    3. формата на острието
    4. , както и неговата дебелина, тъй като колкото по-дебело е острието, толкова по-малко крехка ще бъде стоманата.

    5. устойчивостта , която е способността на стоманата да може да устои на окисляване или дори на ръжда. Всъщност някои стомани изискват повече поддръжка от други, така че е добре да сте в течение, за да избегнете неприятни изненади.

    6. термичната обработка , фактор, който влияе върху компонентите, споменати по-горе, и по-конкретно върху твърдостта.

    7. Обработката заточването , тъй като не всички стомани са еднакви, когато става въпрос за заточване или дори за наточване. Още веднъж трябва да знаете това, за да избегнете грешки.

    Изборът на правилната стомана е въпрос на компромис, защото никоя стомана няма да бъде супер остра, супер еластична и много устойчива на ръжда едновременно. Някои ще бъдат остри, но крехки, и обратно, откъдето произтича необходимостта да определите нуждите си . Разбира се, някои стомани са по-качествени от други , а такива има на всички ценови равнища. Познаването на бюджета ви също е от съществено значение, тъй като качествената стомана може да бъде доста скъпа, но за щастие има добри компромиси.

    Разбиране на ролята на химичните елементи в стоманата

    Химични елементи в стоманите

    Важно е да знаете, че стоманата се състои предимно от желязо , както и въглерод . Въпреки това могат да се добавят и други химични елементи , за да се променят свойствата на стоманата. Бъдете сигурни, че не е необходимо да сте опитен химик, за да прочетете останалата част от този параграф. По-долу ще намерите основните химични елементи, които е вероятно да срещнете.

    Въглерод

    С атомен номер 6 и символ С, въглеродът е решаващ елемент при избора на стомана за сгъваем нож или кухненски нож. Това е така, защото съдържанието на въглерод е тясно свързано с качеството на режещото острие . Както можете да видите, колкото по-висок е процентът на въглерода, толкова по-добро е качеството на рязане. Но между другото, какво представлява високото съдържание на въглерод? Отговорът е: от 0,6 % нагоре.

    Остриетата на кухненските ножове често са с високо съдържание на въглерод, така че да са много остри и издръжливи във времето (много по-малко заточване). Бъдете внимателни обаче, тъй като те не могат да се пускат в съдомиялна машина и трябва да се сушат веднага след измиване.

    Хром

    Атомен номер 24 и символ Cr. Хромът играе важна роля за неръждаемостта , или корозионната устойчивост , ако предпочитате. Една стомана се описва като неръждаема когато процентното съдържание на хром е над 13% . Трикът за лесно определяне на съдържанието на хром е да се погледне числото след символа Cr. Да вземем за пример стоманата 8Cr13MoV, числото след символа Cr е 13, така че съдържанието на хром е 13%.

    Молибден и ванадий

    Номер 42 и 23 съответно, символ Mo и V. Молибденът влияе основно върху твърдостта , докато Ванадият му придава твърдост , но преди всичко еластичност . Това е, което прави стоманата по-малко крехка при употреба. Молибденът често се свързва с Ванадия , когато разгледаме техните предимства, бързо разбираме защо, те много добре се допълват. Обърнете внимание, че те обикновено се срещат в много малки количества, което далеч не е пречка за тяхната ефективност.

    Волфрам

    Атомен номер 74, символ W. Терминът волфрам означава “тежък камък”, така че е лесно да се разбере защо увеличава твърдостта, както и устойчивостта на удари . Освен това този химичен елемент се използва от голям брой

  • ръчни точила
  • . Наистина, волфрамът притежава силна абразивна сила , поради което се използва толкова много от системите за заточване на ножове и острилки.

    Кобалт

    № 27 в периодичната таблица на елементите, кобалтът ( символ Co ) има сходни свойства с волфрама, за който току-що говорихме. Той също така подобрява твърдостта , както и устойчивостта на удари , като същевременно действа като добро “свързващо вещество” за различните елементи в стоманата. Следователно кобалтът представлява интерес за крайния потребител на ножа, но също така и за ножаря или дори за ковача по време на производствения процес.

    Манган

    Атомен номер 25, символ Mn, манганът е много универсален, тъй като увеличава енергийната ефективност наstrong> износоустойчивостта и удароустойчивостта , но и еластичността , както и твърдостта . Затова трябва да се внимава да не се използва твърде много манган, тъй като това не може да се повтаря достатъчно често, но твърде голямата твърдост прави стоманата по-крехка. Манганът е ценен и заради дезоксидиращите си свойства , тъй като кислородът е вреден при производството на стомана.

    Силиций

    Атомно число 14, символ Si, силицият е елемент, който осигурява цялостна твърдост (якост на опън, износоустойчивост, но и студена твърдост). Затова той има своето място в приборите за хранене.

    Никел

    Атомният му номер е 28, символът му е Ni, наистина става дума за никел . По отношение на свойствата си той е подобен на мангана и помага на ковача да изкове прецизно стоманата. Както вече разбрахте, никелът следователно оказва ценна помощ при изработването на стоманата, а следователно и на острието на ножа.

    Имайте предвид, че в стоманата могат да се открият и други сплави, като азот, мед, титан … Горният списък със сигурност е относително пълен, но не е изчерпателен.

    Основните стомани в остриетата на ножовете ви

    Сега, след като знаете различните химични елементи в стоманата, вече би трябвало да можете да виждате малко по-ясно. Една стомана се различава от друга по количеството на химичните елементи, които притежава; това е въпрос на пропорции. Освен това някои елементи могат да отсъстват или, напротив, да присъстват, за да подобрят свойствата на стоманата. Ето една таблица, която разкрива химичния състав на основните стомани, използвани в производството на прибори за хранене :

    • Стела – %Хром – %Въглерод – %Молибден – %Ванадий – %Никел – %Кобалт – %Манган – %Силиций – %Азот – %Волфрам – Твърдост HRC
    • D2 – 12.00 – 1.55 – 0.80 – – – 0.40 – 0.40 – – – 61-62
    • 420J2 – 14.00 – 0.15 – – – 1.00 – – – 1.00 – 0.60 – – – 53-54
    • 8Cr13MoV – 13.00 – 0.80 – 0.30 – 0.20 – – 1.00 – 1.00 – – – 58
    • 12C27 – 13.50 – 0.60 – – – – 0.40 – 0.40 – – – 57
    • 19C27 – 13.50 – 0.60 – – – – 0.65 – 0.40 – – – 59-60
    • CPM-S90V* – 14.00 – 2.30 – 1.00 – 9.00 – – – 0.50 – 0.50 – 0.40 – – 61
    • 14C28N – 14.00 – 0.62 – – – 0.60 – 0.20 – 0.11 – – 58-59
    • 154-CM – 14.00 – 1.05 – 4.00 – – – – 0.50 – 0.30 – – – 59-60
    • RWL-34* – 14.00 – 1.05 – 4.00 – 0.20 – – – 0.50 – 0.30 – – – – 60-61
    • 1.4116 – 14.80 – 0.50 – 0.60 – 0.25 – – – 0.40 – 0.50 – – – 56-57
    • 420 – 14.00 – 0.40 – 0.25 – – – – – – – – 54-56
    • VG-1 – 14.00 – 1.05 – 0.40 – 0.20 – 0.50 – – 0.50 – 0.50 – 0.50 – – – 60
    • 420HC – 14.00 – 0.46 – – 0.30 – – 0.40 – 0.40 – – – 57
    • CPM-S35VN* – 14.00 – 1.34 – 2.00 – 3.00 – 0.40 – 0,50 – 0,50 – 0,50 – 0,50 – 0,40 – – 60
    • CPM-S30V* – 14,00 – 1,45 – 2,00 – 4,00 – – 0,40 – 0,40 – 0,11 – – 62
    • AUS-8 – 14,50 – 0,80 – 0,30 – 0,25 – 0,50 – – 1.00 – – – – – 58-59
    • AUS-10 – 14.50 – 1.00 – 0.30 – 0.25 – 0.50 – – 1.00 – – – 59-60
    • SGPS* – 15.00 – 1,40 – 2,80 – 2,00 – – 0,40 – 0,40 – 0,50 – – – 62
    • VG-10 – 15.10 – 1,10 – 1,10 – 0,20 – – 1,50 – 0,50 – 0,60 – – – 59-60
    • CPM-S110V* – 15,25 – 2,80 – 2,25 – 9,00 – – 2,50 – – – 3,00 – – 61
    • H1 – 16,00 – 0,15 – 1.00 – – 8,00 – – – 4,00 – 0,12 – – 57-58
    • CTS-XHP* – 16,80 – 1,60 – 0,80 – 0,45 – 0,35 – – 0,50 – 0,40 – – 60-61
    • N690Co – 17,00 – 1,07 – 1,10 – 0,10 – – 1,50 – 0.40 – 0.40 – – – 59-60
    • 440A – 17.00 – 0.65 – 0.75 – – – 1.00 – – – – 56-57
    • 440B – 17.00 – 0.85 – 0.80 – 0.10 – – 1.00 – – – 58
    • 440C – 17.00 – 1.10 – 1.00 – – – – 1.00 – 1.00 – – – – 60
    • N680 – 17.30 – 0.54 – 1.10 – 0.10 – – – 0.40 – 0.45 – 0.20 – – 53-56
    • 9Cr18MoV – 18.00 – 0.90 – 1.20 – 0.10 – 0.60 – – 0.80 – 0.80 – – – 58-59
    • ELMAX* – 18.00 – 1.78 – 1.00 – 3.00 – – – 0.30 – 0.80 – – – 61
    • CPM-20CV* – 20.00 – 1.90 – 1.00 – 4.00 – – – – – 0.60 – 59
    • CTS-204P* – 20.00 – 1.90 – 1.00 – 4.00 – – – – – – 0.65 – 59-60
    • M390* – 20.00 – 1.90 – 1.00 – 4.00 – – – 0.30 – 0.70 – – 0.60 – 60-61
    • ZDP-189* – 20.00 – 3,00 – 1,30 – 0,10 – – – – – – – – – 65-67

    За информация, стоманите, следвани от символа *, са получени по прахова технология . Казано по-просто, това е съвременна техника, която позволява стоманата да се проектира чрез сглобяване , а не чрез топене, както е обикновено.

    Как да изберете подходящата стомана за вашия нож?

    Вие вече имате солидни познания за стоманата, които ще ви помогнат да направите правилния избор. Има обаче един въпрос, на който само вие имате отговор, а именно използване или употреба . Този критерий е решаващ за правилния избор на стомана за острието на бъдещия ви нож .

    За класическа, ежедневна употреба

    Вашият нож основно ще се използва за изпълнение на всекидневни задачи ? Като например отваряне на получена пратка или нарязване на лист хартия или картон. Затова не е необходимо да избирате много здрава стомана, а ви съветваме да се съсредоточите върху устойчивостта на корозия , както и лесното заточване . Това означава, че острието няма да се нуждае от много поддръжка, което е идеално за всеки нож. Ако бюджетът е ограничен, може да се предпочете неръждаемата стомана 8Cr13MoV , а ако е по-значителен, може да се избере CPM-S30V , M390 Böhler или дори VG-10 . Бихме искали да подчертаем факта, че 8Cr13MoV е широко използван при ножа Byrd от Spyderco. Стоманата N690Co , която в известен смисъл е европейската версия на VG-10, е много популярна заради своята универсалност, така че идеално пасва за EDC употреба.

    За оцеляване и бушкрафт

    Ако имате душа на авантюрист, то вероятно ще си вземете нож за оцеляване , или бушкрафт , наречете го както искате. Дори ако Outdoor е сравнително обширна област, този тип нож трябва да е здрав поради факта, че острието вероятно ще бъде подложено на голямо натоварване, за да изпълнява понякога сложни, трудни задачи. Добрата издръжливост ще предотврати лесното и следователно бързо счупване на стоманата. Важно е и лесното заточване , тъй като на открито поддръжката е по-сложна, отколкото у дома! За приложения на открито, като например за оцеляване, препоръчваме въглеродна стомана 1095 , която включва отлична устойчивост на удар, както и механична здравина. Бихме могли да споменем и стоманата D2 или още по-добре, нейната подобрена версия, Слейпнер . Разбира се, важно е да се спрете на фиксиран нож, а не на сгъваем, ако предпочитате такъв.

    За лов

    Изборът на стомана за острието на

  • ловен нож
  • никога не е лесен. В края на краищата изборът между неръждаема стомана и въглеродна стомана зависи от вас или по-скоро от способността ви да заточвате, както и от чувството ви за поддръжка. Карбоновото острие със сигурност е по-твърдо и по-остро, но също така е подложено на натоварвания като корозия от вода или дори от кръвта на заклани, открити животни. Това може да бъде отличен избор, но острието трябва да се избърсва след всяка употреба, в противен случай може да се появят петна. Ако не възнамерявате да почиствате острието веднага след употреба, най-добре е да играете на сигурно, като изберете острие от неръждаема стомана . Въпреки това трябва да сте наясно, че вашият ловен нож ще бъде нелесен за заточване, отколкото с острие от въглеродна стомана. Приятели ловци, вие знаете всичко: от вас зависи да направите своя избор с пълно познаване на фактите!

    За морския свят

    Имате ли мореплавател по професия? Или имате дейност или хоби, свързани с водата или морския свят? Това може да е например риболов, каяк или живот на борда на лодка. За този тип употреба отличен избор винаги е стомана Н1 , тъй като тя има предимството да е 100% неръждаема . Така че никога повече няма да се страхувате да изпуснете ножа си във водата!

    Стали на всякакви цени

    Както при всичко, всяка стомана има, в зависимост от качеството си, свойствата си, цена на пазара . При неръждаемата или въглеродната стомана цената може да варира в огромни граници. Като цяло, колкото по-висока е цената, толкова по-високо е качеството, има и такива с добро съотношение цена-качество (стомана Sandvik 12C27 или AUS-8). Така че инвестицията в висококачествена стомана е много полезна, особено за взискателни и посветени потребители, с доста интензивна употреба. Ето няколко примера за високотехнологични стомани , които се произвеждат от 3 различни фирми: M390 от Böhler, CTS-204P от Carpenter, както и CPM-20CV от Crucible Particle Metallurgy. Перфектно за тези, които искат най-доброто за своите ножове!

    Leave a Reply

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *