Различни материали за дръжки на ножове

Когато говорим за нож , веднага се сещаме за острото му острие. Не трябва обаче да забравяме ръкохватката , която играе важна роля по отношение на захвата , както и дизайна . Разбира се, има не един, а по-скоро много материали, като списъкът би бил толкова дълъг, че ще се спрем на основните, тези, които ще срещате най-често.

Избор на подходящ материал за дръжката на ножа

Когато купуват ножове , много хора се фокусират върху острието, както и върху естетиката на дръжката. Важно е обаче да знаете, че различните материали имат различни свойства, за да можете да направите информиран избор. Избраният материал оказва влияние върху здравината , теглото , ергономичността и, разбира се, върху крайната цена на ножа. Както сте разбрали, това далеч не е просто въпрос на стил!

За да ви е по-лесно да се ориентирате, материалите могат да бъдат класифицирани в различни категории, както следва: метали , пластмаси , органични , както и композити .

Метали

метали

Металите могат да бъдат разделени на две основни части, а именно чисти метали , получени най-вече от минни скали, както и сплави , получени чрез смесване на един метал с друг компонент. Всичко това с оглед подобряване на техните характеристики, свойства.

  • Чисти метали
    • Алуминият е един от най-разпространените материали на Земята. Той често се използва в производството на дръжки за ножове поради факта, че придава лекота и не се страхува от корозия . Друго предимство на алуминия, и не на последно място, е възможността за лесното му декориране чрез отпечатване на модели, особено в три измерения, както добре прави марката Martinez Albainox . Все пак бъдете внимателни, тъй като съществуват алергии към алуминия.

    • Медта е един от малкото чисти метали, които могат да бъдат оцветени. Всъщност медните дръжки имат тази особеност, че имат красива лимоненорозова оцветена повърхност . Тя е материал с добра електрическа/термична проводимост, както и с устойчивост на корозия. Медта се използва по-специално от марките Black Fox или дори Higonokami , марката, която стои зад популярния японски джобен нож.

    • Титанът е един от най-добрите материали, използвани за изработката на дръжки на ножове. Той може да бъде разпознат по метално белия си вид, съответстващ на стила на острието. Титанът има някои много интересни свойства, като устойчивост на корозия , както и много добри механични свойства (включително устойчивост на деформация). Ако сте привлечени от титаниевите дръжки, препоръчваме ви да разгледате ножовете от марката Kizer. Титанът обаче е относително скъп материал .

    • Цинк , сив метал, който рядко се използва в чист вид в ножарските среди, но се използва широко за сплави, както ще видите по-долу. Този тежък метал има добра устойчивост на корозия, отлична електро/топлопроводимост, но е склонен да потъмнява.

  • Сплави
    • Месингът е материал, получен чрез сплавяване на цинк и мед . Не е много трудно да се идентифицира заради цвета си, който най-често е жълт/златист, но може да бъде и розов . Той е едновременно устойчив на корозия, както и еластичен, с други думи, може да се разтяга лесно, без да се счупи или напука. Въпреки това крехък , месингът отново се използва от японската марка Higonokami .

    • Zamak съответства на сплав от цинк, алуминий и магнезий (приблизително 95% цинк). Широко използван от испанската марка Martinez Albainox, zamak съблазнява със своята устойчивост на корозия, удари и износване, но който логично има склонност към потъмняване, както при цинка! Многобройните му възможности за довършителни работи бързо ви карат да забравите това малко неудобство!

    • неръждаема стомана
    • е стоманена сплав (желязо, въглерод), която включва също хром и никел, всички в различни пропорции. Съдържанието на хром е това, което определя дали една стомана е неръждаема или не; за да има това обозначение, то трябва да е по-голямо от 13%. Тъй като може да бъде матова или лъскава,
    • ръкохватката на ножа от неръждаема стомана
    • притежава значителна механична здравина, както и устойчивост на корозия. Задължителен елемент в приборите за хранене!

    Пластмаси

    пластмаса

    Както и при металите, пластмасите могат да бъдат класифицирани в различни категории: термопластмаси , еластомери , както и термопласти . Без да навлизате в подробности, трябва да знаете, че термопластите са пластични при нагряване, докато еластомерите имат еластични свойства, подобни на каучука.

  • Що се отнася до термореактивните материали, те придобиват окончателните си форми при първото охлаждане, но те не представляват толкова голям интерес за нас, когато става въпрос за ръкохватки за ножове .
  • Термопластмаси
    • ABS е акронимът на , варварско наименование на пластмасов материал, по-точно термопластмаса , както вероятно сте се досетили. Това е материал, с който се сблъскваме често, защото освен че е “евтин”, той предлага интересни свойства като добра устойчивост на удар, както и на влага . Като черешка на тортата, ABS е рециклируем , виждаме много от този ергономичен материал при кухненски ножове и ножове за оцеляване/бушон.

    • strong> zytel
    • със сигурност е дума, която не ви казва нищо или смътно нещо, но въпреки това много големи марки я използват, като например
    • Ka-Bar
    • , за да назовем само една. Този материал предлага множество предимства, като например отлична устойчивост на удар, топлина, както и голяма твърдост.
  • Еластомери
    • strong> гума
    • е материал, който би трябвало да се хареса на тези, които искат да се сдобият с нож с най-ергономична дръжка, което означава най-удобна за боравене. It has to be said that
    • rubber
    • is often
    • нехлъзгав
    • , поради което е идеално подходящ за най-взискателната употреба на открито. Нещо повече, той осигурява и добра здравина, така че е точно на мястото си върху дръжката на ножа!

    Органични материали

    Органичните материали се получават от живите същества около нас. За сведение трябва да знаете, че те са първите, които са били използвани от човека. Органичните материали могат да бъдат разделени на две части – такива с животински произход (животни) и такива с растителен произход

  • (растения).
  • Животински произход
    • Еленов рог е материал, използван в много ловни ножове . Изключително естественият вид на ръкохватката от еленов рог обикновено се харесва много на ловците. Материалът се получава съвсем естествено от рогата на елените, които падат и израстват всяка година, без да причиняват болка на животното. В допълнение към забележителната, но променлива естетика, ръкохватката от еленов рог е и много здрава.

    • Рогът е органичен материал, ценен както от производителите, така и от потребителите на ножове. Той може да произхожда от различни животни, като овни, биволи и дори крави. В зависимост от животното рогът няма да има еднакъв цвят, например при кравата той е светъл, а при бивола – черен. Обърнете внимание, че някои дръжки на ножове са проектирани в връх на рог от горната, масивна част на рога.

    • От живака , който съответства на бивните на слона или дори на брадавицата. Сравнително лесно е да се разпознае ръкохватка на нож от слонова кост заради кремавобелия ѝ цвят . Елегантност, която обаче става все по-рядка поради опазването на видовете. Внимавайте да не объркате истинската слонова кост с иворина, който се получава чрез смесване на прах от слонова кост със синтетична смола!

    • Въпреки че се среща сравнително рядко, накрът също е органичен животински материал, използван в приборите за хранене. Той произхожда от черупките на някои мекотели и лесно се разпознава по великолепните си преливащи се отблясъци. Някои ножове имат дръжка в стил “перла”, изработена от синтетичен материал с декорации, които имитират перла.

  • Растителен произход
  • дърво

    Когато говорим за органични материали с растителен произход, веднага се сещаме за дървото, което очевидно се намира по стволовете на дърветата. Да се говори за “дървена дръжка” обаче е много неясно, защото трябва да сте наясно, че съществуват множество дървесни видове . В зависимост от избрания вид свойствата няма да са еднакви, също както и цената, която варира в широки граници. Съществуват две основни категории дървесина: европейска от Европа, както и екзотична от страни, региони, с благоприятен климат.

    Европейска дървесина

    • Дърво от беркут е дърво, което всеки познава и което се среща в изобилие в Европа. То е твърда, светла дървесина , с много фина текстура , с цвят, клонящ към жълт. Буковото дърво се използва широко в производството на прибори за хранене, като много марки избират този материал за направата на дръжките на своите ножове.

    • Бирово дърво е доста светла дървесина, която се използва изключително много за изработване на дръжки на инструменти. Устойчиво, то има предимството да има зърно с определена равномерност, което е особено естетично, декоративно.

    • Клен или сикаморен клен е дървесина, която дърводелците особено харесват заради нейната белина и дискретна линейна рисунка. Той се среща във Франция в различни разновидности (явор, платан и шамфъстък): яворът понякога се модифицира, за да се промени цветът му или да се подобрят допълнително неговите свойства.

    • Букът е кафява дървесина , доста лека, относително твърда , така че да издържа на удари. Нейната фина, равномерна структура я прави особено приятна за окото. Буковата дървесина например е широко използвана от известната френска марка Opinel .

    • Орехът е средно твърда дървесина , с тъмнокафяв цвят , с средно зърно . По-чувствителен е към температурните колебания, както и към влажността, понякога може да има възли, които му придават огромен чар. Имайте предвид, че орехът има тенденция да потъмнява с течение на времето.

    • Оливковото дърво безспорно е една от най-често използваните дървесини в производството на прибори за хранене. С около 20% по-плътен от бука, оливата е много устойчив материал, състоящ се от много тесни пори. Това е дърво с доста богата зърнеста структура и неправилен цвят , което често се среща при ръкохватките на джобни ножове или кухненски ножове поради антибактериалните си свойства.

    • Дъбът е кафяво/жълто дърво, което се среща във Франция, както и в други европейски страни. Дъбът има по-груба структура и е средно твърд вид дървесина, която е едновременно трайна и стабилна. Доста лесен за обработка, дъбът е ценен от ножарите, особено от Опинел , които не се колебаят да добавят гравирани шарки като добавена стойност.

    Екзотични дървесни видове

    • Ебони е африканска дървесина , която доста лесно се отличава от останалите по черния си цвят . Много тежко, то е много здраво , абаносовото дърво е разкошна дървесина, която е доста скъпа, използва се главно за колекционерски ножове , от висок клас.

    • Розовото дърво има нюанс, който може да варира значително: от доста светло златистокафяво до много тъмно тъмнокафяво. За сведение трябва да знаете, че то дължи името си на факта, че е особено ароматна дървесина! Палисандърът е едновременно елегантен , естествен и издръжлив , откъдето идва и силното му използване в производството на прибори за хранене. Да не се бърка с палисандровото дърво, принадлежащо към семейство палисандрови, което ще представим по-долу.

    • Палисандърът е много твърда дървесина , която е източник на голяма устойчивост, включително на влага, както и на вредители. Това е доста скъпа дървесина, чиито нюанси могат да приемат различни цветове: добива се най-вече от Америка или Мадагаскар. Обърнете внимание, че въпреки че е много твърдо, розовото дърво е сравнително лесно за обработка, за издълбаване.

    • Кокоболо е дървесен вид , който се идентифицира заради красивия си червеникав цвят . Той произхожда най-вече от дърветата в Централна Америка. Ако кокоболо се цени заради естетиката си, то същото важи и за неговата здравина: това е много твърда дървесина , която предлага отлична устойчивост на удари или дори на вода. Лесната му обработка означава, че то е ценено от производителите на ножове.

    • Padouk е дърво, произхождащо от Централна Африка, и всъщност е еталон за африканския континент. Тази екзотична дървесина е червена на цвят , като с течение на времето има тенденция да посивява. Лесен за поддръжка и много твърд, падукът обаче може да запази първоначалния си блясък чрез нанасяне на сатуратор веднъж или два пъти годишно.

    • Зирикотът произхожда основно от дървета в Централна и Южна Америка (особено в Мексико). Това благородно дърво има оттенък, който варира от средно до тъмнокафяво. Зирикотът е вид дърво, което не прилича на никое друго поради много неправилните си шарки . Въпреки това все още малко ножове имат дръжки от цирикот!

    • Дървото на бокота също идва от Южна Америка и Мексико. То може да бъде разпознато по жълтеникавия си цвят и множеството ивици с кафяви, черни цветове . Тази ценна дървесина се използва по-специално от италианската ножарска фирма Maserin, въпреки че и тя се използва сравнително рядко.

    • Виолетово дърво (преди виолетово дърво) е благородно дърво, произхождащо от Бразилия (Южна Америка). Цветът му варира от кафяв до лилав и дори жълт в някои случаи, то е твърдо дърво . Френският ножар Роже Орфевр използва виолетово дърво по-специално за изработката на дръжките на някои ножове K2.

    Добре е да знаете за дървото

    Като дървото е жив материал, цветът му може да се променя с времето, което е известно като патина. С редовна поддръжка обаче е възможно да забавите и дори да предотвратите това стареене. Под поддръжка разбираме използването на масло или лак, но също така и стриктно внимание всеки ден, като се избягва продължителното пускане на дървото под вода.

    Трябва също така да имате предвид, че всяко дърво е уникално в зависимост от неговата структура , дефектите му (бурен, бурен, бурен). Ето как, когато купувате нож , дори и видът на използваната дървесина да е един и същ, дръжката няма да е напълно сходна с тази на съседа ви!

    Какво представлява стабилизираната дървесина?

    Производителите и ножарите бързо осъзнаха, че много собственици на ножове нямат желание или мотивация да поддържат дървените си дръжки. Затова им хрумна идеята за инжектиране на смола във вътрешността, което е известно като стабилизирана дървесина . Предимството е, първо, да се увеличи цялостната здравина, и второ, да се справим с петната, които бързо могат да се появят, ако липсва поддръжка. Имайте предвид, че всички видове дървесина могат да бъдат стабилизирани – както европейската, така и екзотичната!

    Композити

    въглеродни влакна

    Просто казано, композит е сглобка от няколко материала . Често състоящ се от рамка, както и от защита, композитният материал се използва широко при производството на дръжки за ножове .

    • Композитният материал G10 е съставен от стъклопласт и смола , той съчетава технически и естетически качества, поради което има широко приложение в производството на прибори за хранене. Той е лек, издръжлив и здрав материал, който не е податлив на ръжда или окисляване. Сега вече разбираме много по-добре причините за неговия успех!

    • Микарта е резултат от смесването на смола с плат, платно или дори хартия. Това е материал, с който се сблъскваме много често поради многото му предимства: устойчивост на удар, устойчивост на влага, издръжливост, като не забравяме и цената му!

    • Въглеродни влакна е материал, изработен от много фини влакна, както и от въглеродни атоми. Редовно използвано като армировка (рамка) за композитни материали, въглеродното влакно осигурява лекота и здравина. В зависимост от случая то може да има плетен вид.

    • Докато разглеждате различните ножове в магазина, може би вече сте се натъкнали на маркировките FRN/GFN , без да знаете какво представляват. FRN е съкращение от “Fiberglass Reinforced Nylon” (найлон, подсилен с фибростъкло) спрямо “Glass Filled Nylon” (найлон, изпълнен със стъкло) за GFN. Ако не говорите езика на Шекспир, трябва да знаете, че FRN е найлон, подсилен със стъклени влакна , докато GFN е найлон, напълнен със стъкло . Това са изключително устойчиви пластмасови материали , изляти под налягане , което позволява на производителите на ножове да ги текстурират с цел постигане на стил и ергономичност. С безкрайните си възможности тези материали са и евтини. Много американски марки, като например Spyderco , използват FRN/GFN .

    След като познанията ви за материалите са по-напреднали, имате всички карти в ръцете си, за да направите правилния избор. Както често се случва, изборът зависи от няколко критерия, като например употребата, бюджета, но също така и от вашите вкусове. Най-общо казано, за интензивна употреба на открито най-лесно е да се спрете на издръжлива на натоварване дръжка, която не се нуждае от поддръжка, особено на композитни материали. За по-случайна употреба или за колекциониране е подходяща дървесината, но трябва да внимавате за вида на дървото, което избирате, тъй като цената му може да варира значително. Тези съвети обаче трябва да се приемат с известна доза сол, тъй като не отчитат вашите вкусове, които са важен фактор. Не забравяйте, че естетиката е едно от нещата, но трябва да обърнете внимание и на формата на дръжката на ножа, така че тя да приляга правилно към ръката ви, за да бъде използването му винаги много удобно.

    Познаването на основните материали, използвани за дръжки, е добре, но за да станете експерт, ви препоръчваме да прочетете внимателно нашето ръководство за ножарските стомани .

    Leave a Reply

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *