Не се чувствате комфортно с лексиката, свързана с приборите за хранене? Или просто сте срещнали дума, чието значение не знаете, когато сте чели някоя от нашите продуктови листовки? В края на краищата това е много по-техническа област, отколкото може да изглежда. В този глосар са изброени всички определения на сложните термини, използвани в света на ножовете . От върха на острието до края на дръжката – след като прочетете тази статия, ще овладеете речника на ножовете от А до Я!
Steel : Метална сплав, съставена основно от желязо и въглерод. Свойствата на една стомана могат да варират с добавянето на елементи като хром, молибден, ванадий, волфрам, кобалт или с термична обработка. За да научите повече, разгледайте нашето ръководство за ножови стомани без излишни уточнения.
Заточване : Редовно преминаване по ръба на острието, за да го изправите с помощта на пистолет за заточване. Операция, която може да се извършва преди всяка употреба, като спомага за поддържането на отличен режещ ръб.
Заточване : Използване на заточваща пушка за преоформяне на ръба на затъпено острие. За разлика от заточването, при заточването се отстранява материал, в случая стомана.
Алуминий : Лек, издръжлив материал, който редовно се използва от ножарите за обличане на дръжката на ножа.
Back Lock : Известен също като система за заключване с помпа: ножовете със задно заключване се заключват автоматично, след като са в отворено положение. За да отключите ножа, просто упражнете натиск върху помпата, разположена в задната част на дръжката.
Bélière : Пръстен за закрепване, разположен на гърба на джобния нож. По този начин bélière значително намалява риска от изгубване.
Бушкрафт : Термин, навяващ факта, че се живее в гората, в гората, като се научим да използваме природата, за да си проектираме подслон, да се изхранваме… Определено не бива да се бърка с къмпингуване или скаутство.
Джобно ножче : Малък джобен нож, при който острието се сгъва в дръжката
Въглерод : Символизиран със С, този елемент играе решаваща роля, когато става въпрос за качеството на рязане, с други думи острието. Колкото по-високо е съдържанието на въглерод в острието, толкова по-остро ще бъде то. По-податливи на корозия, въглеродните остриета трябва да се поддържат след всяка употреба.
Капкотрошач : Малка вдлъбнатина в острието, улесняваща заточването: Капкотрошачът всъщност може да се използва като отправна точка.
Принудително изрязване : Пружина, разположена на гърба на дръжката на ножа, върху която острието опира, за да се предотврати случайно затваряне при употреба. Подобно на американското приплъзващо се съединение, принудителната засечка не е заключващ механизъм. Тя се затваря чрез просто натискане на задната част на острието. Принудителната засечка се използва по-специално при различните инструменти на швейцарския армейски нож.
Дамасково : Дамасковото острие е съставено от различни слоеве стомана, изковани заедно. Той е много здрав и лесно разпознаваем заради атрактивните си шарки.
Дуктилност : Отнася се до способността на даден материал да се деформира, без да се разрушава.
EDC : Съкращение от Every Day Carry, което означава “който може да се носи всеки ден”. EDC е нож, който е лесен за носене, често сгъваем, и е способен да се справи с множество задачи.
Dull : За едно острие се казва, че е тъпо, когато вече не е остро. Тогава ще трябва да преоформите острието му, като го заточите.
Острие : Основната част на острието, която е усъвършенствана до режещия ръб. В ножарските изделия има различни емутури: асиметрична, плоска, вдлъбната, изпъкнала …
Entablure : Разграничение на ръба, разположено между рикасото и емутурата.
Spacer : Част от дръжката, която се използва за разделяне, поддържане на разстоянието между двете плочи, за да се освободи място за острието.
Въглеродни влакна : Изработен от въглеродни влакна и атоми, този композитен материал е едновременно лек и здрав и често се използва за обличане на дръжките на ножовете.
Нишка : Нишката съответства на режещата част на острието. Затова ще разберете, че едно двуостро острие има две нишки.
Флипер : Флиперът е малка издатина, стърчаща от дръжката, върху която палецът опира, за да улесни отварянето на острието.
Ковано : За едно острие се казва, че е ковано, когато е издълбано от един-единствен стоманен прът, без заваряване или рязане. Кованото острие изисква повече работа от страна на ножаря, но то ще бъде по-качествено, по-специално с по-голяма здравина. Имайте предвид, че един нож може да бъде изцяло кован, като в този случай не само острието, но и дръжката са изработени от едно парче материал.
Заключване на рамката : Заключваща система, подобна на заключването на облицовката, с тази разлика, че при нея цялата вътрешна структура на дръжката опира в острието. Следователно Frame Lock е логично по-здрава от liner lock. Невинаги е лесно да се разграничат двата механизма, особено когато дръжката на ножа с frame lock е покрита с пластини.
FRN : Съкращение на Fiberglass-reinforced nylon (найлон, подсилен с фибростъкло). Материал, много близък до GFN (Glass Filled Nylon), който съответства на найлон, напълнен със стъкло. Тези съвременни, високоякостни пластмасови материали са много подходящи за дръжки на ножове.
Предно заключване : Подобно на задния заключващ механизъм, с тази разлика, че помпата е разположена в предната част на дръжката.
G10 : Композитен материал от стъклопласт и смола. Лек, стабилен, приятен на допир и здрав, той е задължителен за вложки за дръжки на ножове!
Гард : Разположен между острието и дръжката, гардът е частта от ножа, която предпазва ръцете на потребителя, като не им позволява да се плъзгат към острието.
Зърно : Камъните за заточване/наточване имат различни зърна, операция, подобна на шлайфането на листове. Колкото по-тъпо е острието, толкова по-малка ще трябва да бъде зърнометрията. За заточване препоръчваме да изберете камък с големина на зърното не повече от 800. За финишна обработка на острието, с други думи за заточване, изберете камък със зърнометрия между 1000 и 3000.
Guilloché : Декоративна техника, състояща се в премахване на стоманата от задната страна на острието на ножа. Гилошажът се характеризира с преплетени линии, които образуват красива шарка.
HRC : Единица за твърдост на стоманата по скалата на Рокуел, обозначава се с число, вариращо от 52 до 66 HRC. Колкото по-голяма е твърдостта, толкова по-остро ще бъде острието: другата страна на монетата е, че то ще бъде и по-сложно за заточване.
Jimping : Назъбена част на гърба на острието за увеличаване на контрола и захвата. Не всички ножове имат джимпинг.
Месинг : Сплав, съставена основно от мед и цинк, разпознаваема по златистожълтия си цвят. Японската марка Higonokami често използва месинг, за да облича дръжките на своите ножове.
Лантичка : Въженце, което се прокарва през ухото на дръжката, за да се улесни носенето и държането на ножа. Окото е просто малък отвор, който обикновено се намира в края на дръжката. Обърнете внимание, че не всички ножове имат ухо.
Заключване на линията : Заключващ механизъм, при който пластината на дръжката заключва основата на острието. Много надеждна, линейната ключалка е един от най-широко използваните механизми в ножарските изделия.
Микарта : Композитен материал на основата на смола, комбиниран с хартия или платно. Често използвана за дръжки, микартата издържа добре на удари, както и на влажност.
Болстер : Метална част, най-често разположена между острието и дръжката, която придава на ножа по-голяма здравина, както и същевременно подобрява естетиката му. Болстерът може да бъде разположен в главата и/или опашката на дръжката. Някои ножове нямат болстер.
Molle : модулно леко оборудване за пренасяне на товари. Модулна система, състояща се от набор от примки (Pouch Attachment Ladder System) за закрепване на оборудване и оръжие. Станала вече стандарт, системата MOLLE е особено полезна за военните, които могат да подреждат оборудването си както намерят за добре. Много от ножовете, които продаваме, са “съвместими с MOLLE”.
Морфил: Острието на ножа се огъва в резултат на интензивна употреба: това е известно като морфил. След това той реже по-слабо и ще трябва да бъде заточен, за да се изправи ръбът. Имайте предвид, че морфилът е незабележим с просто око.
Стандартизация : Термична обработка, използвана за усъвършенстване на зърното на стоманата, тъй като в резултат на повишаването на температурата то може да стане по-грубо.
На открито : Термин, отнасящ се до всички дейности и спортове, практикувани на открито, на открито.
Tab : Малка вдлъбнатина, разположена в предната част на острието, която улеснява отварянето му, особено благодарение на нокътя.
OTF : “Out The Front” (отпред) – термин, отнасящ се до вид автоматични ножове, при които острието се изхвърля отпред, право напред, без въртеливо движение.
Pakkawood : Pakkawood не е естествена дървесина, а композитен материал, съчетаващ смола с пресована дървесина. Все още имайки външния вид на дърво, pakkawood има предимството, че е много устойчив и не се страхува от влажност.
Плаки : Плаките се закрепват към грамофонните плочи, за да украсят структурата на врата. Декоративни, те могат да бъдат изработени от различни материали, като дърво, алуминий, въглеродни влакна… Ръкохватка без пластина е известна като “скелет”.
Пластини : Най-често изработени от стомана, пластините поддържат структурата на дръжката на ножа, като предотвратяват преждевременното ѝ износване.
Пойнт : Малка заострена част в края на острието, която често се използва за перфориране със сила.
Полиране : Полирането е техника, която се използва за усъвършенстване на стила на острието, като му придава полиран, лъскав вид. Полирането на острието премахва неговите несъвършенства (морфил), прави го по-меко и гладко на допир и подобрява режещата му способност.
Отгряване : Термична обработка с цел отпускане на стоманата. Често се използва първо.
Закаляване : Термична обработка, която обикновено следва закаляването. Закаляването прави острието по-малко крехко, но и по-малко твърдо.
Рикасо : Разположен между предпазителя и антрабуса, рикасото е малка, незаточена част, която се използва за задържане на острието без нараняване.
Нит : Малък метален елемент, използван за задържане, фиксиране на пластините към тангата.
Rockwell : Скала, използвана за определяне на твърдостта на острието, изразена в HRC. Колкото по-висок е индексът HRC, толкова по-голяма е твърдостта на острието!
Коприна : Коприната представлява непрекъснатостта, продължението на острието в дръжката. Тя трябва да се избира внимателно, тъй като от нея зависи здравината на вашия нож! Острието с пълен танг, което се простира по цялата дължина на дръжката, ще бъде много по-здраво от острието с половин танг, за което ще сте осъзнали, че спира по средата на дръжката.
Thumbstud : Малък бутон или шип за палеца, който се намира на острието, за да се улесни разгъването му с една ръка. Терминът thumbstud се използва, когато бутонът присъства само от едната страна, а double thumbstud – когато е от двете страни.
Делка за палец : Заоблен отвор в острието, в който палецът се опира за отваряне с една ръка. Дупката за палеца се използва широко при ножовете Spyderco .
Титан : Метално бял на външен вид, титанът е лек и здрав материал. Понякога се използва за направата на дръжки на ножове.
Теплинна обработка : Този термин се отнася до операциите по нагряване и охлаждане на стомана с цел промяна на нейните свойства. Най-често използваните термични обработки са отгряване, нормализиране, закаляване, както и закаляване.
Закаляване : Известна термична обработка, предназначена за втвърдяване на стоманата, която също така става по-крехка.
Ferrule : Предпазен пръстен, поставен между острието и дръжката, който трябва да се завърти, за да се осигури заключване в отворено или затворено положение. Ферулата се използва по-специално при ножовете Opinel и Nontron.